TV-handboken är den kompletta läroboken för antenn och kabel-TV-teknik i grunden.
Anpassad för antennbranschen och för elprogrammet inom gymnasiet.

Tredje upplagan år 2012, omtryckt 2013 och 2015. Ersätter "antenn-och kabel-TV-teknik" upplaga 1 (2007) och upplaga 2 (2009). Liknar de äldre upplagorna i upplägg men innehåller inte de "tunga" matematiskt teoretiska avsnitten utan är nu mer inriktad på enklare förståelse och praktiskt handhavande. Tyvärr slut lager.

!"TV-handboken" ger den praktiska och teoretiska kompetens som krävs av en antenninstallatör för att installera, driftsätta och dokumentera antenn- och kabel-TV-anläggningar för mottagning av markbunden, satellit- kabel- fiber- och IP-distribuerad TV till villor och fastigheter. Innehåll 336 sidor i A4-format med fyrfärgstryck.

Boken behandlar privata TV-nät med digital mottagning från marksändare och satellit, och fastighetsnät med digitala och analoga TV-signaler samt returtrafik för data. Även optisk fiber och datanät ingår. De sju kapitlen är indelade efter olika nättyper:

1. Privatmottagning av terrest signal
2. Privatmottagning av satellitsänd signal
3. Centralantenn med terrest och satellitsänd signal
4. Fastighetsnät med analog signal
5. Bredbandigt multifunktionsnät (BMF)
6. Optisk fiberlänk
7. IPTV och datanät

Här finns en innehållsförteckning i pdf-format.

Varje kapitel innhåller nödvändig signalteori inför för varje nättyp, komponentkännedom, mätteknik, provning, praktisk montering / installation, dokumentering och felsökning. Varje kapitel går att läsa separat.

Nyheter:
Anpassad till kursen ELRANTO inom Elektroteknik och uppgraderad till dagens teknik (det har hänt en del sedan 2007). Kapitel 7 om datanät tillkommer för att anpassa boken till kurserna INSKOM01 och ELRDAA0 som handlar om medianät i olika former och behandlar fiberkabel, partvinnad kabel och koaxialkabel.

Mer praktisk bok med fler förklarande bilder och mindre matematik. Ordningen har ändrats inom kapitlen för att få mer "flyt" i läsningen. Nu även med DVB-T2 och DVB-S2. All projektering har flyttats till övningsboken. Ett kombinerat lexikon och sakregister gör det lättare att hitta i boken.

Boken redovisar den gällande svenska standarden från 2008 SS-EN 60728-1 samt följer gällande branschkrav från operatörerna Boxer, Canal Digital, Viasat och Com Hem. "Antenn och kabel-TV-teknik" författas i samarbete med EUU och innehållet omfattar de krav som ställs för att erhålla CANT-auktorisation för nivåerna Antenn 2 och BMF 2.

Boken är slut i lager. Den kostar 400:- (plus 6% moms), 460:- inklusive moms och brevporto.

Beställdes via Läromedia, Bokus, CDON eller Svensk Byggtjänst, eller genom att ringa 0141-214500 (avslutat nummer) eller att maila ditt namn och adress. Skriv vilken bok det gäller. Se mailadress på startsidan.

Till sist några omdömen (om upplaga 2):

  • Mats Lindkvist, lärare elprogrammet Söderslättsgymnasiet Trelleborg: "Läroboken är helt superb, den är väl värd priset"
  • Robert Sundin, bl.a. kursutvecklare för CANT-auktorisationen på EUU: "Tror nästan att min mamma skulle kunna extraknäcka som TV-montör efter en genomläsning. Du fått ihop en tydlig pedagogisk linje, på en nivå som jag tror är helt rätt för målgruppen, med lättbegripliga illustrationer i lagom mängd."
  • Leif Marklund Dansk Kabel-TV (f.d.TV-rör) Stockholm: "Detta är den bästa bok som har skrivits för antennbranschen under alla år".
  • Bill Jonsson, lärare elprogrammet Viskastrandsgymnasiet Borås: Du har verkligen fått med alla viktiga fakta på ett enkelt och tydligt sätt, du har gjort en mycket bra lärobok! Den är väl genomtänkt med tydlig struktur och mycket bra illustrationer.